JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

Järn och bly konkurrerar om samma protein

Lästid: 2-3 min
Järn och bly konkurrerar om samma protein

Det är oerhört viktigt att inte få i sig för lite järn. En ofta förbisedd anledning till det är att järn och bly binder till samma transportprotein i tunntarmen. Proteinet får metallen att absorberas till blodbanan. Om man får i sig för lite järn kommer transportproteinet att binda till mer bly och transportera det med blodet till hjärnan och annan vävnad där det kan göra stor skada. Forskning har gjorts på barn i Marocko som lever nära områden med gruvdrift och som exponeras för höga halter av bly och samtidigt fått i sig för lite järn. Forskarna fann att de barn som fick kex med tillsatt järn reducerade sina halter av bly i blodet.

Om författaren


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Patrick har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm inom Accounting and Managerial Finance. Han har jobbat inom hälsa under många år och har bland annat tagit fram flera näringsprogram tillsammans med en professor i hjärtkirurgi. Han är också författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag och satt under flera år i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift, numera Hälsa & Funktionsmedicin. Läs mer om författaren.


Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

R. R. Bouhouch, S. El-Fadeli, M. Andersson, A. Aboussad, L. Chabaa, C. Zeder, M. Kippler, J. Baumgartner, A. Sedki, M. B. Zimmermann. Effects of wheat-flour biscuits fortified with iron and EDTA, alone and in combination, on blood lead concentration, iron status, and cognition in children: a double-blind randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition, October 12, 2016