Viktigt att ta rätt form av E-vitamin!

Åtta former av E-vitamin, inte bara alfa-tokoferol

E-vitamin är ett fettlöslig vitamin. Det är en sanning med modifikation då E-vitamin egentligen är en term för åtta fettlösliga ämnen som fungerar i synergi med varandra och som inte förekommer isolerat från varandra i naturen. Bra tillskott av E-vitamin ska aldrig vara isolerade och innehålla alla åtta former: 

  • d-alfa-tokoferol
  • d-beta-tokoferol
  • d-gamma tokoferol
  • d-delta tokoferol
  • d-alfa- tokotrienol
  • d-beta- tokotrienol
  • d-gamma- tokotrienol
  • d-delta tokotrienol

De allra flesta E-vitamintillskott innehåller dock tyvärr endast alfa-tokoferol, en del innehåller alla fyra tokoferoler men endast några få på marknaden innehåller alla fyra tokoferoler och fyra tokotrienoler.

 

Varför är det så viktigt att inte bara ta alfa-, beta- gamma-, deltatokoferol?

  • En studie som publicerades i maj 2016 visar att intag E-vitamin är negativt korrelerat med Alzheimers. dvs. högre intag av E-vitamin är förknippat med minskad förekomst av Alzheimers. Studien visade att det är tocotrienolerna och inte tokoferolerna i E-vitamin som har är förknippat med att skydda hjärnan.
  • Astaxanthin och tocotrienoler formar en synergistisk antioxidativ effekt som inte kan uppnås med astaxantin och alfa-tokoferol enligt ny forskning.
  • Aktiverade mikrogliaceller* är ett viktigt kännetecken för att hjärninflammation föreligger och aktiveringen av dessa celler spelar en avgörande roll i regleringen av inflammationer i hjärnan av olika slag. Ny forskning visar att både E-vitaminets tokoferoler och tokotrinoler som finns i riskli tillsammans påverkar mikrogliacellsaktiveringen gynnsamt, alltså inte bara tokoferolerna.
  • α-tokotrienoler, i kontrast till α-tokoferoler skyddar mot glutamatinducerad hjärncellsdöd. α-tocotrienol skyddar utan jämförelse hjärnceller mest av alla E-vitaminformer.
  • En diet med brist på E-vitamin under graviditeten kan redan efter två veckor sänka E-vitaminnivåerna i fostrets hjärna avsevärt utan att det påverkar E-vitaminnivåerna hos moderns hjärna. Dessutom visar forskning att upptaget av tokotrienoler är högre hos fostrets hjärna i jämförelse med den vuxna människans hjärna varför det är oerhört viktigt med adekvat intag av E-vitamin med alla tokotrienoler under graviditeten.
  • Tillskott av gamma-tokotrienol kan förhindra utveckling av förhöjt blodtryck, minska lipidperoxidation i plasma och blodkärlen och öka total antioxidantstatus inklusive SOD-aktivitet (Superoxide dismutase är en kroppsegen antioxidant).
  • Alfa-tokotrienol har högre antioxidativ effekt än alfa-tokoferol.

Funktionsmedicinare uttalar sig om E-vitamin

 Apotekaren och funktionsmedicinaren Suzy Cohen skriver så här om E-vitamin:

"Vitamin E är fantastisk. Eftersom E-vitamin är ett fettlösligt näringsämne som ger näring åt fettvävnad, speciellt ditt hjärta, bukspottkörtel, lever och hjärna. Din hjärna älskar E-vitamin, speciellt om du har haft en traumatisk hjärnskada. E-vitamin är som Stålmannen för din hjärna men om du tar en lågkvalitetsform av E-vitamin är det som kryptonit! Tyvärr finns det en hel del skräp på marknaden som innehåller onödiga fyllnadsmedel, bindemedel, färger, hjälpämnen men det är även viktigt vilka isomerer av din E-vitamin har. Ser du "dl-alfa-tokoferol" på etiketten? Förmodligen gör du det då det är vad 99 % av E-vitamintillskotten innehåller. Alla syntetiska former av vitamin E är märkta med dl-prefixet. Jag skulle inte sätta i mig  detta om jag så hade fått betalt. Den större överraskning är att nästan alla E-vitamintillskott endast innehåller endast ett av alla åtta isomerer. Det enda som är värre än att ta endast en av dessa isomerer (vanligtvis alfa-tokoferol) är att ta en E-vitamin av dålig kvalitet. Om du endast tar en isomer som ofta finns i billiga former av E-vitamin skapar du en obalans mot övriga isomerer. Ju mer alfa-tokoferol du tar, desto mer utarmat blir du på beta-, delta- och gamma-tokoferoler (och alla 4 tokotrienoler.)" Suzy Cohens text är fritt översatt och nedkortad för att passa artikeln.

 

PS. Tillskott av naturligt E-vitamin jämfört med syntetiskt E-vitamin kvarhålls i musklerna i större utsträckning och ökar den antioxidativa förmågan i musklerna hos gödkycklingar.

*Mikrogliaceller fungerar som ”renhållningsarbetare” i det centrala nervsystemet.


J Nutr Biochem. 2016 May;31:1-9. doi: 10.1016/j.jnutbio.2015.10.011. Epub 2015 Nov 2. Potential of tocotrienols in the prevention and therapy of Alzheimer's disease. Xia W1, Mo H2.

J Clin Biochem Nutr. 2016 Sep;59(2):100-106. Epub 2016 Sep 1. Synergistic antioxidative effect of astaxanthin and tocotrienol by co-encapsulated in liposomes. Kamezaki C1, Nakashima A1, Yamada A1, Uenishi S1, Ishibashi H1, Shibuya N2, Hama S1, Hosoi S1, Yamashita E3, Kogure K4.

J Neuroinflammation. 2016 Jun 14;13(1):148. doi: 10.1186/s12974-016-0615-6. Rice bran derivatives alleviate microglia activation: possible involvement of MAPK pathway. Bhatia HS1,2, Baron J3, Hagl S4, Eckert GP4,5, Fiebich BL3,6.

BJOG. 2005 Apr;112(4):466-9. A randomised controlled trial of vitamin E in the treatment of primary dysmenorrhoea. Ziaei S1, Zakeri M, Kazemnejad A.

Asian-Australas J Anim Sci. 2016 May;29(5):681-8. doi: 10.5713/ajas.15.0819. Epub 2016 Jan 18. A Comparison of Natural (D-α-tocopherol) and Synthetic (DL-α-tocopherol Acetate) Vitamin E Supplementation on the Growth Performance, Meat Quality and Oxidative Status of Broilers. Cheng K1, Niu Y1, Zheng XC1, Zhang H1, Chen YP1, Zhang M2, Huang XX2, Zhang LL1, Zhou YM1, Wang T1.

J Biol Chem. 2000 Apr 28;275(17):13049-55. Molecular basis of vitamin E action. Tocotrienol potently inhibits glutamate-induced pp60(c-Src) kinase activation and death of HT4 neuronal cells. Sen CK1, Khanna S, Roy S, Packer L.

FEBS Lett. 2002 Oct 23;530(1-3):17-23. Vitamin E sensitive genes in the developing rat fetal brain: a high-density oligonucleotide microarray analysis. Roy S1, Lado BH, Khanna S, Sen CK.

Biosci Biotechnol Biochem. 1992 Sep;56(9):1420-3. Effects of alpha-tocopherol and tocotrienols on blood pressure and linoleic acid metabolism in the spontaneously hypertensive rat (SHR). Koba K1, Abe K, Ikeda I, Sugano M.

Clin Exp Hypertens. 1999 Nov;21(8):1297-313. Effect of gamma-tocotrienol on blood pressure, lipid peroxidation and total antioxidant status in spontaneously hypertensive rats (SHR). Newaz MA1, Nawal NN.

Free Radic Biol Med. 1991;10(5):263-75. Free radical recycling and intramembrane mobility in the antioxidant properties of alpha-tocopherol and alpha-tocotrienol. Serbinova E1, Kagan V, Han D, Packer L.

http://suzycohen.com/articles/vitamin_e_gamma_mixed/