Facebook Pixel

Förkylning

Förkylning

Förkylning – världens vanligaste besvär

Alla drabbas av en eller flera förkylningar varje år men ens livsstil kan spela stor roll huruvida förkylningen blir segdragen och kraftig eller bara en liten och lätt förkylning som går över efter någon dag. Anledningen till att vi inte har något botemedel mot vanliga förkylningar är att de sju vanligaste förkylningsvirus och de som skapar smitta vid förkylning: rhinovirus (¾ av alla förkylningar beror på rhinovirus), coronavirus, influenza/parainfluenza virus, adenovirus, respiratory syncytial virus (RSV eller RS-virus) och metapneumovirus har mängder av så kallade subvirus under sig med olika struktur vilket gör det omöjligt att skapa ett vaccin mot. Virus är alltså det som skapar de vanligaste förkylningarna. Observera att en så kallad förkylning i magen (mesenteriell lymfadenit eller körtelbuk) för det mesta är en virusinfektion (adeno-virus som skapar inflammation i lymfkörtlarna i bukhålan). Det är inte samma sak som de vanliga förkylningarna.

Läs mer om förkylning

 1. Fläder & Zink – Syrup

  Fläder & Zink – Syrup från MegaFood innehåller ekologiska fläderbär, z...

  Special Price 449 kr Regular Price 499 kr
 2. Köp Zink från Innate Response

  Zink från Innate Response är ett whole foo...

  459 kr
 3. Köp Flora Probiotika Greatlife

  Marknadens kanske bästa probiotika med 16 kliniskt undersökta och icke-kon...

  499 kr
 4. Köp Vitamin E med tokoferoler och tokotrienoler

  Dr. Mercolas Vitamin E med tokoferoler och...

  As low as 349 kr Regular Price 399 kr
 5. Ekologisk Fermented Elderberry Fläderbär från Dr Mercola

  Dr. Mercolas ekologiska Fermented Elderberry Fläderbär är av absolut högst...

  Special Price 449 kr Regular Price 549 kr
 6. 12%
  Fermented Mushroom Complex – Hälsosvampar

  Dr. Mercolas Fermented Mushroom Complex – Hälsosvampar är av den bästa pro...

  Special Price 349 kr Regular Price 399 kr
 7. 20%
  Daily Immune Support

  Daily Immune Support från superföretaget MegaFood innehåller whole food C-...

  Special Price 399 kr Regular Price 599 kr
  Slut i lager
 8. Turmeric Strength for Whole Body från MegaFood innehåller både gurkmeja och c-vitamin.
  Turmeric Strength for Whole Body , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Turmeric Strength™ for Whole Body innehåller både gurkme...

  As low as 499 kr
 9. Superprodukter från Dr Mercola

  Ett paket med tre av Dr. Mercolas superprodukter. Astaxanthin är en a...

  Special Price 995 kr Regular Price 1 047 kr

  Du sparar 52 kr

 10. Zink kosttillskott från MegaFood är en överlägsen källa för detta essentiella näringsämne.
  Zink , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  As low as 329 kr
 11. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  569 kr
 12. Köp Vitamin C-400 från Innate Response
  Vitamin C-400 , 90 tabletter eller 180 tabletter

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  As low as 549 kr
 13. Köp Flora 20-14 Probiotika från Innate Response

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 459 kr
 14. C-vitaminpulver i whole food form med astragalus och schisandrabär.

  C-vitaminpulver i whole food form från superföretaget MegaFood. Daily C-Pr...

  Special Price 199 kr Regular Price 329 kr
 15. Multi for Men, multivitaminmineral speciellt framtagen för män upp till 55 år från MegaFood!
  Multi for Men , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Multi for Men (Multivitaminmineral Man) är en multivitaminmineral spe...

  As low as 599 kr
 16. Multi for Women är en multivitaminmineral speciellt framtagen för kvinnor upp till 55 år.
  Multi for Women , 60 tabletter eller 120 tabletter

  Multi for Women är en multivitaminmineral baserad på äkta whole food speci...

  As low as 599 kr
 17. Köp vattenlöslig form av jod. Viktigt för nervsystemets normala funktion.

  Iosoljod är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod bidrar till normal p...

  Special Price 329 kr Regular Price 399 kr
 18. 10%
  Purple Defense är en kraftfull och skyddande antioxidantblandning som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress

  Purple Defense är en kraftfull och skyddande antioxidantblandning som bidr...

  349 kr
 19. Olivbladsextrakt från Thorne. Absolut högsta kvalitet av olivbladsextrakt!

  Olivbladssextrakt är effektivt mot skadliga bakterier, virus och inne...

  Special Price 298 kr Regular Price 339 kr

Förkylningsastma

Förkylningsastma beror till skillnad från allergisk astma på en infektion, ofta RS-virus men även de andra vanliga förkylningsvirus. Förkylningsastma är termen för infektionsutlöst astma när den drabbar barn under två år. Den kallas då även barnastma. Förkylningsastma drabbar alltså barn och det en vanlig förkylning som är den utlösande faktorn has barn. Man får således inte förkylningsastma som vuxen, då kallas det infektionsutlöst astma även om det egentligen är samma sak. Vanliga symptom är långvarig hosta, väsningar och pip i bröstet. Ett av de viktigaste råden förutom att inte ha näringsbrister och optimera sitt immunförsvar vid förkylningsastma. är att försöka undvika att smittas av viruset genom att tvätta händerna noggrant och inte peta sig i ansiktet. Om man som vuxen inte drar med sig förkylningar hem genom att vara noggrann med handhygienen och genom att optimera immunförsvaret minskar även risken att ett hemmavarande spädbarn drabbas av förkylning.

Förkylningsblåsor

Förkylningsblåsor kallas afte och uppstår i munnens slemhinnor. Cirka 25 % av populationen får det någon gång under sin livstid. Förkylningsblåsor kan ger upphov till irriterad och röd slemhinna och kan göra ont med besvär gällande tal, tandborstning men även besvär med att äta. Några råd för att undvika förkylningsblåsor är att undvika alla former av skador i munnen från exempelvis tandborstning, hård och vass mat som riskerar att skada munnen som chips men även undvika vissa livsmedel med starka syror som läsk. Det finns även forskning som verkar tyda på att brist på vitamin B12 ökar risken för förkylningsblåsor. Om man får återkommande förkylningsblåsor kan det vara ett tecken på att immunförsvaret inte är fungerar helt som det ska. Ur ett näringsperspektiv kan det vara bra att se till att man inte har brist på ämnen som zink, järn, vitamin B1, B2, B6, B12 och C-vitamin. Dessutom visar forskning att tillskott av omega-3 kan hjälpa vid afte.

Förkylning gravid

När man är gravid nedregleras immunförsvaret så att man inte ska stöta bort fostret. Det blir då lättare att drabbas av förkylning som gravid. Att immunförsvaret nedregleras gör att vissa personer med autoimmuna sjukdomar som IBD och Reumatoid artrit (ledgångsreumatism) mår bättre under graviditeten. Immunförsvaret är helt enkelt inte lika aktivt och angriper därmed inte den egna vävnaden. Näringsfysiologen Byron J Richards säger att det är extra viktigt med probiotika under graviditeten på grund av att immunförsvaret nedregleras, för att undvika att tarmfloran kommer i obalans. Obalans i tarmfloran ökar risken att bli förkyld.

Förkylning som inte går över

En förkylning som inte går över tyder på ett mer djupliggande problem och det kan det vara värt att titta på ens livsstil och implementera en bra egenvårdsbehandling. Vi har flera bra protokoll för förkylningar som inte går över där kunder har blivit av med den mest långdragna och sega förkylning, hosta och förkylningsblåsor i munnen. Att bara öka dosen av C-vitamin och tro att en förkylning som aldrig vill ge upp, går över fungerar inte och att tro att en segdragen förkylning försvinner av en huskur eller några tabletter mot förkylning är också optimistisk även om den kan hjälpa tillfälligt. Det finns flera bra kosttillskott och hälsokost mot förkylning men om man inte blir av med sin förkylning behöver man se på sin livsstil som sagt. Kontakta oss för att få ett livsstilsprotokoll mot förkylning och för att få en bra förkylningskur. Det hjälper akut och långsiktigt.

Förkylning och träning

Kan man träna som förkyld? Det beror lite på. Om det är en lätt förkylning som inte har gått ner i halsen och man inte har någon feber kan man träna lätt. Däremot rekommenderar vi istället lite mer raska promenader i friska luften.

Förkylning inkubationstid

En förkylnings inkubationstid är den tid från det att man blivit smitta till dess att första symptomen visar sig. För en vanlig förkylning är det mellan 1–4 dagar. Det gör att förkylningar sprids lätt eftersom man smittar andra innan man känner att man blivit sjuk. Risken för att smitta andra är alltid som störst i början av förkylningen. De första 2–3 förkylnings-dagarna brukar vara värst. Det är inte sällan som ett av de värsta symptomen men förkylning förutom trötthet är hosta. Vi har av egen erfarenhet provat att ta en tablett Vitamin C-400 per timme under en dag och upplevt hur hostan har avtagit rejält. Även om det inte hjälper mot kroniska och långdragna förkylningar kanske det även fungerar för dig för att bli av med hostan?

Förkylning och egenvård

Det finns som sagt mycket att göra för att undvika att få förkylningar men det finns även viktiga saker att göra under själva förkylningen. 

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du ofta blir förkyld eller har kroniska besvär med bihålorna. De har hjälpt många med långdragna förkylningar som aldrig vill ge med sig.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.