Kosttillskott Immunförsvar

Vad är immunförsvar? 

Immunförsvaret ska skyddar mot bakterier, virus, svamp och andra mikroorganismer men även mot svåra sjukdomar. En stor del av immunförsvaret sitter i och omkring tarmarna. Därför är det viktigt med en välbalanserad tarmflora. 

Förkylning – världens vanligaste besvär

Alla drabbas av en eller flera förkylningar varje år men livsstil kan spela stor roll huruvida förkylningen blir segdragen och kraftig eller bara en liten och lätt förkylning som går över efter någon dag. C-vitamin minskar risken för förkylningar. 

Allergi

Överkänslighet kan delas in i allergisk överkänslighet (allergi) och icke-allergisk överkänslighet (intolerans). En sund livsstil, bra tarmflora och ett bra näringsintag minskar besvär mer allergi. 

Drabbas du ofta av förkylningar, går dina förkylningar inte över, lider du av nedsatt immunförsvar, har du kroniska besvär med bihålorna eller har du besvär med allergi. Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

  1. Wild Alaskan Sockeye Salmon
    Special Price 319 kr Regular Price 349 kr
  2. Oyster Pure
    Special Price 699 kr Regular Price 749 kr
  3. AKG – Alkylglycerols
    Special Price 499 kr Regular Price 529 kr
  4. MegaFood Ultra C-400
    579 kr
  5. Daily Immune Support
    399 kr
  6. Zink
    Zink , 60 tabletter
    369 kr
  7. Zink bidrar till immunsystemets normala funktion
    Zink , 120 tabletter
    599 kr
  8. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
    Special Price 399 kr Regular Price 439 kr
  9. Greatlife Flora Plus+
    Special Price 499 kr Regular Price 529 kr
  10. Vit burk med Glutathione-SR Glutation från Thorne
    Special Price 489 kr Regular Price 649 kr
  11. Köp Quercetin Phytosome från Thorne
    Special Price 439 kr Regular Price 519 kr
  12. Ekologisk Fermented Elderberry Fläderbär från Dr Mercola
    Special Price 299 kr Regular Price 549 kr
  13. Elderberry Immune Support Gummies
    379 kr
  14. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
    1 029 kr
  15. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
    589 kr
  16. MSM – organiskt svavel
    Special Price 345 kr Regular Price 349 kr

Immunförsvar 

Hur fungerar immunförsvaret? 

Immunförsvaret ska skyddar mot bakterier, virus, svamp och andra mikroorganismer. Man delar ofta in immunförsvaret i två delar: ospecifika immunförsvaret och det specifika immunförsvaret där det specifika immunförsvaret är det som bildar antikroppar. Det ospecifika immunförsvaret har inget minne men svarar däremot mycket snabbt på en infektion. Det är det specifika immunförsvaret som orsakar autoimmuna sjukdomar vilket däremot inte det ospecifika immunförsvaret gör.

Immunförsvaret är celler som är specialiserade på att ta kål på virus, bakterier och andra mikroorganismer eller celler som kan förhindra att sjuka celler delar på sig i felaktig takt. Det finns mycket fakta om immunförsvaret men det viktiga är att ändra sin livsstil om man vill få ett bra immunförsvar.

Dåligt immunförsvar och sjuk hela tiden

Det är inte ovanligt att vi får höra “Jag har dåligt immunförsvar och är sjuk hela tiden.” Vi ser kund efter kund motbevisa att de har lågt immunförsvar eller dåligt immunförsvar när de förändrar sin livsstil. Med en sund kost, andra livsstilsråd och näringsstöd har vi fått flera solskenshistorier till oss från kunder som “alltid” varit sjuka men som nu är friska. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för stötta immunförsvaret. Det finns verkligen mycket att göra för att stärka sitt immunförsvar.

En mycket stor del av kroppens immunförsvar är lokaliserat till tarmkanalen och det beror på att tarmkanalen är det organ som är mest utsatt för främmande bakterier, virus eller andra mikroorganismer. Det är bland annat därför som det är så viktigt att man har tillräckligt med goda tarmbakterier eller mjölksyrabakterier i tarmkanalen. Det är också därför flera vittnar om hur de blir av med sega förkylningar när det tar mjölksyrabakterier, tidigare kallat probiotika. Man behöver inte ha nedsatt immunförsvar bara för att man drabbas av en förkylning men om den blir kronisk och inte vill ge med sig kan det var värt att fundera på om man kan förbättra sitt immunförsvar genom bra egenvård.

Ibland får man höra att immunförsvar och magen hör ihop. Det stämmer delvis eftersom magens saltsyra kan ses som en del av det ospecifika immunförsvaret då det tar kål på oönskade bakterier och virus som annars kan komma in till blodet via tarmkanalen. Det, och magsyran är viktig för matsmältning, är en anledning till att man ska se till att man inte har för lite magsyra eller magsafter. Brist på tiamin och zink kan leda till för lite saltsyra i magen.

Dåligt immunförsvar beror alltför ofta på felaktig livsstil, man ger helt enkelt inte det som immunförsvarets celler behöver eller så får det för mycket belastning av gifter och skräpmat. Nedsatt immunförsvar kan även bero på stress som är mycket negativt för hälsan i allmänhet och immunförsvaret i synnerhet. Träning förbättrar immunförsvaret på sikt men kan på kort sikt belasta immunförsvaret. Man bör därför börja försiktigt och inte ta ut sig om man inte tränat på lång tid eller om man levt osunt.

Vitaminer immunförsvar – kosttillskott immunförsvar

Det finns flera vitaminer och mineraler som är viktiga för immunförsvaret. Egentligen får man inte har några näringsbrister om man vill optimera sitt immunförsvar. De mest kända är dock kanske D-vitamin, C-vitamin, zink och E-vitamin. Vi har kunder som under begynnande förkylning eller känningar i halsen har tagit 1 tablett Vitamin C-400 per timme första dagen vilket har lett till att förkylningen inte bryter ut, detsamma med det halsonda. D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och receptorer för D-vitamin finns på immunförsvarsceller. D-vitaminbrist är associerat med nedsatt immunförsvar. Det finns givetvis flera vitaminer som behövs för att välfungerande immunförsvar och det finns bra hälsokost för att stärka immunförsvaret. Kontakta oss så får du råd och tips.

Förkylning

Alla drabbas av en eller flera förkylningar varje år men ens livsstil kan spela stor roll huruvida förkylningen blir segdragen och kraftig eller bara en liten och lätt förkylning som går över efter någon dag. Anledningen till att vi inte har något botemedel mot vanliga förkylningar är att de sju vanligaste förkylningsvirus och de som skapar smitta vid förkylning: rhinovirus (¾ av alla förkylningar beror på rhinovirus), coronavirus, influenza/parainfluenza virus, adenovirus, respiratory syncytial virus (RSV eller RS-virus) och metapneumovirus har mängder av så kallade subvirus under sig med olika struktur vilket gör det omöjligt att skapa ett vaccin mot. Virus är alltså det som skapar de vanligaste förkylningarna. Observera att en så kallad förkylning i magen (mesenteriell lymfadenit eller körtelbuk) för det mesta är en virusinfektion (adeno-virus som skapar inflammation i lymfkörtlarna i bukhålan). Det är inte samma sak som de vanliga förkylningarna.

Allergi 

Bota allergi med kost?

Överkänslighet kan delas in i allergisk överkänslighet (allergi) och icke-allergisk överkänslighet (intolerans). Vid allergi är immunförsvaret inblandat, men inte vid icke-allergisk överkänslighet. Allergi innebär att man är överkänslig mot ett antigen av något slag. Antigener är olika kroppsfrämmande ämnen som framkallar en immunförsvarsreaktion. Exempel på allergener kan vara molekyler av damm, pollen och födoämnen. Vid allergi kallas det antigena ämnet för allergen. Det är inte allergenet i sig som är besvärligt eller farligt, utan aktiveringen av de vita blodkropparna. Det finns mycket man kan göra med bara kostråd förutom att undvika allergenet men man kan inte bota sin allergi med bara kost. Om du kontaktar vår kundtjänst via mail får du flera kostråd, råd om kosttillskott men även andra råd vid allergi. Vårt egenvårdsprotkoll för allergi har varit mycket uppskattat och fungerat mycket bra för personer som lider av olika allergiska besvär och av astma.

Glutenallergi, glutenintolerans och kost

Glutenintolerans eller celiaki är en kronisk immunmedierad inflammation i tunntarmen. Benämningen glutenintolerans är egentligen inte rättvisande. Termen intolerans ger sken av att det handlar om en icke-immunologisk reaktion mot gluten, vilket inte är fallet. Glutenintolerans är snarare en autoimmun allergi varför en del ibland skriber glutenallergi. Glutenintolerans, som alltså är en autoimmun sjukdom, är dock inte detsamma som allergi mot vete. Veteallergi innebär att man har ökad produktion av IgE-antikroppar mot veteproteiner, en ökning som alltså inte sker vid celiaki. Dessutom reagerar man vid celiaki även mot prolaminerna sekalin som finns i råg och hordein som finns i korn som i strikt mening inte bildar prolaminkomplexet gluten. Man behöver alltså inte bara undvika vete, utan även råg och korn vid glutenintolerans.

Pollenallergi och kost

Pollenallergi är en form av allergi som uppstår när små pollenkorn fastnar i näsan och ögonen. Det kan leda till täppt näsa, nysningar, rinnande snuva och kliande ögon. Cirka 30 % av befolkningen i Sverige lider av pollenallergi. Det finns dock mycket att göra med egenvård.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.